Büyük Demirkazık Hodgkin Peck Kulvarı Zirve Tırmanış Raporu

Faaliyetin Tarihi: 18-22 Mayıs 2022          

Yeri: Niğde-Aladağlar     

Süresi: 4 Gün     

Türü: Alpinizm

Güzergâh           

Kat Edilen Yol ve Zaman: Kamp Alanından Zirve gidiş dönüş 13.39 km

 17 Saat 51 dk.( 03:00-20:51)      

(Tuttuğum wikiloc kaydından aldığım değerlerdir.)

Alınan İrtifa:       Kamp Alanından (2200 mt)  Zirveye (TDF ye göre BDK Zirvesi 3756 metre) 1556 metre

Katılımcılar:        1             Güçlü ÖZEN (Ekip Lideri)-İzmir    

2             Nesrin ÇAMLIDERELİ-Ankara

                              3             Ali Özcan TUNCEL-İstanbul         

4             Serkan Karadağ-İstanbul

                              5             Özgür Duman-İstanbul   

6             Esra Yaldız-İstanbul

                              7             İrfan Oğultekin-Manisa

                              8             Yücel KARA-Manisa

Kullanılan Kamp Malzemeleri:      Çadır, kamp ocağı, pişirme seti,

Kullanılan Teknik Malzemeler:     60 metrelik dinamik ip (2 adet), HMS, kilitli D karabina, kapalı perlon, atc, pursik ipi, emniyet kemeri, kask, kazma,krampon, (Sikke, çekiç, çeşitli boylarda frend, stopper,bırakma perlonu-kullanılmadı)

Kullanılan Kişisel Malzemeler: Mat, Uyku Tulumu, Kafa Lambası, Termos, Baton vb.

Yiyecek:               4 günlük kişisel kumanya

Rota Bilgisi:

               Kamp Alanı         2200 metre-Karayalak Kamp Alanı

               Su kaynağı:         Kamp alanında su kaynağı var. (mevsime göre değişiklik gösterebilir.)

               Tehlikeler:           Şiddetli rüzgar, sis, çığ, taş düşmesi

               Zemin:   Sert Kar, Kaya,Buz          

Zorluk Derecesi  : Orta

İstanbul-Ankara-Çukurbağ Köyü

Kiralanan özel araç ile İstanbul-Ankara üzerinden Niğde Çukurbağ Köyüne gelinir.

 Çukurbağ Köyü- Kamp Alanı

Kişi sayısına göre pikap yada traktör ile Karayalak kamp alanına ulaşılır.

 Kamp Alanı- Zirve

Kamp alanından Büyükdemirkazıka doğru yüzümüzü çevirdiğimizde Narpuz Vadisine götüren stabilize yol takip edilerek belirgin patikadan kulvar başlangıcından önceki çarşak bölgeye ulaşılır. Narpuz 2 girişi sağımızda, İt Oturumu solumuzda kalacak şekilde kulvarın başlangıcına yükselen çarşak takip edilir.  Kulvar girişinden itibaren V çentiğine kadar her Y şeklindeki ayrımda sağ taraf takip edilerek amfitiyatro denilen geniş alana ulaşılır. Buradan da  yine hafif sağa doğru Batı zirvesi sırt hattına ve oradan da kılçık adı verilen geçişle zirveye ulaşılır. İniş klasik rotadan, külahın altındaki hazır istasyonlar yardımıyla yapılır ve kızılçarşaktan inilerek Narpuz 2 boyunca inip, çarşak başlangıcında başlangıç rotasıyla birleşip aynı yoldan kamp alanına ulaşılır.

Aşağıda kamp alanından zirveye ve yine zirveden kampa kadar olan rotanın tuttuğum wikiloc kaydı bulunmaktadır.

Bu rotaya göz atın!

https://tr.wikiloc.com/dagcilik-rotalari/peck-kulvarindan-buyuk-demirkazik-zirve-103417010 (Peck kulvarindan büyük Demirkazık zirve) #wikiloc

AYRINTILAR

Aladağlar denilince akla ilk gelen zirve şüphesiz Büyük Demirkazık Dağı. Bölgeye yaklaşımların çok büyük bir kısmında manzaraya Aladağların güzelliğini ve görkemli zirvelerini temsil edercesine hep Büyük Demirkazık Dağı girer. Büyük Demirkazık kütlesini görmek dahi birçok dağ severi heyecanlandırır ve adeta dizlerinin bağını çözer.

2007 yılına kadar Aladağlar’ın en yüksek zirvesi olarak Kabul edilen Büyük Demirkazık, emekli Albay Salih Gözen’in 2007 yılında, bölgenin 1950’lerde hazırlanmış 1:25.000 ölçekli topografik haritasını incelerken fark ettiği, eşyükselti eğrilerinde belirtilen yüksekliklerdeki, Aladağlar’ın en yüksek doruğunu değiştirecek önemli bir hatayı Harita Genel Komutanlığı’na bildirmesi ve Harita Genel Komutanlığı’ndan gelen bilginin Albay Gözen’i teyit etmesi ve Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun daveti üzerine, 2008 Haziran’ında TDF’den ve HGK’dan uzmanlar, söz konusu dağlar üzerinde birlikte kapsamlı bir ölçüm çalışma sonrası Kızılkaya Dağı’nın 3771 metre yüksekliğiyle Aladağlar’ın en yüksek doruğu olduğu resmi olarak ilan etmesiyle bu unvanını kaybeder.

Bu görkemli zirveye birçok farklı rotadan ulaşılabiliyor. 1927 yılında Almanların açtığı Demirkazık Güney Kulvarı/Doğu Sırtı, 1938 yılında Alman/Avusturya Dağcılık kulübünden gelen ekibin ilk çıkışını yaptığı Kuzey sırtı rotalarından sonra, 1943 yılında İngilizler sahneye çıkıyor ve dağa bir üçüncü rotayı hediye ediyorlardı . Günümüz Türkiye dağcıları arasında, Batı ve Güney yüzleri arasında kalan zirve sırtına kadar kesintisiz bir hat olarak devam eden Hodgkin – Peck Kulvarı ilk kez haziran 1943’de İngiliz tırmanıcılar Robin Hodgkin ve Edward Peck tarafından tırmanılmış ve bu yüzden de rota Hodgkin/Peck kulvarı olarak tanınıyor.

İşte Edward Peck’in kelimeleriyle ilk çıkışın hikayesi;

‘1943 yılında ben Ankara’daydım Robin [Hodgkin] ise Hartum’da. Robin, Jebel Kassala’ya tırmanmış ve Sudan’da daha fazla tırmanacak pek birşey bulamamışken, buraya gelerek bir sene önce keşif gezisi yaptığım Ala Dağ silsilesine, sonradan cömertçe “ekspedisyon” diyeceğimiz şeye katıldı. En yüksek zirve olan Demirkazık (3756m)’ın batı yüzünde tırmanışın anahtarı olarak uzun kulvarı tespit etmiştim ve tırmanışın çoğunda lider giden Robin’le birlikte, bir ilk çıkış yapacağımızı umarak bu rotadan zirveye çıkmıştık. Korktuğumuz başımıza geldi; 1938 Alman ekspedisyonunun bıraktığı bir gamalı haç flamasını bulduk. Bunu yerinden çıkarttık, böylece aşağıdaki Türklere Nazi’lerin dağlarında emelleri olduğunu belirtecektik. [Flama] şimdi Alpin Kulüp arşivlerinde durmaktadır.’

Yerli-yabancı her dağcının hayali olan bu kulvardan zirveye ulaşabilmek benimde hayalimdi. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında düzenlenen ve olumsuz hava koşullarını bahane ederek katılmadığım, ama ekibin başarıyla zirveye ulaşıp bivaklamak durumunda kaldığı bir etkinlikten beri içimde uhdeydi bu faaliyet.  1 ay sonrasında doğu çarşağı rotasından Büyük Demirkazık zirvesine ulaşmış olsamda anlatılanların ve görsellerin de etkisiyle yapılacaklar listesinin ilk sıralarındaydı benim için bu kulvarı çıkmak.

Mümkün olduğunca her resmi tatil dönemini, özellikle de milli bayramlara denk gelenleri zirvede karşılayabilmek son 4 senedir rutin halini almıştı. Bu sene de yine 19 Mayıs tatilini zirvede geçirebilmek adına iznimi ayarlayarak 4 günlük bir süre yarattım. 2020 yılında Ağrı Zirve faaliyeti ile yollarımızın kesiştiği ve sonrasında da pek çok keyifli faaliyette de bir arada olduğumuz, Süphan Dağcılık’ın kurucusu Adem abinin Emler-Karasay/Büyük Demirkazık Peck Kulvarı-İt Oturumu etkinlik paylaşımını görüp kendisiyle irtibat kurmamla başladı hayalden gerçeğe uzanan yolculuk.

18 Mayıs Çarşamba – İstanbul/Ankara-Niğde

İstanbul’dan 21:00 da hareket eden ekip, beni ve Cevat arkadaşımızı almak için Ankara’ ya hareket ettiler. 04:00 civarı Cevat’ı,  04:30 civarı da beni almalarıyla Niğde’ye hareket ettik.

19 Mayıs Perşembe/Çamardı-Çukurbağ Köyü-Karayalak Kamp Alanı

08.30 civarı ulaştığımız Çamardı çarşıda eksiklerimizi tamamlayıp; kahvaltı, son hazırlıklar ve ulaşım için Ahmet Üçer ve ailesinin işlettiği Taurust Guesthouse’a geçtik. Kahvaltı, çantaların kontrolü ve son hazırlıklar sonrası bizi kampa bırakacak olan 2 pikap ile saat 11.15 de köyden ayrıldık. 5 aydır uzak olduğum güzellikleri görebilmek adına pikabın kasasında seyahat etmeyi tercih ettim.

Yaklaşık yarım saatlik araç yolculuğu sonrası yaklaşık 2200 mt irtifadaki Karayalak kamp alanına ulaştık. Hava tahminlerinde görünen yağışa yakalanmadan hızla çadır yerlerimizi belirleyip kampımızı kurduk. Saat 14:00 da 15 kişilik ekipten kimlerin, hangi zirveye gideceğinin ve kimlerin ekip lideri olacağının belirlenmesi ve faaliyete ilişkin bilgilendirmeler sonrası beklenen yağışın gelmesiyle 14.30 çadırlarımıza çekildik.

Yaklaşık yarım saat sonra yağmurun dinmesiyle 50 metre kadar yukarıdaki kıl çadırın olduğu kamp alanında yine peck kulvarı için faaliyet düzenleyen İstanbul’dan gelen dostlarla çay ve sohbet için buluşup akşamı ettik. Yemek hazırlanması ve sıcak sıvı alımı ve zirve çantasının hazırlanması sonrası geceyi ertesi güne bağlayacak olan saat 02:00 de kalkmak üzere zorlu faaliyet için istirahate çekildik

20 Mayıs Cuma / Kamp Alanı-Narpuz 2-Kızılçarşak Başlangıcı

Hayaller hayatlar misali, saat 02:00 de alarm sesiyle uyandım. Çantam hazır olduğu için tulumumdan çıkmadan yatmaya devam ettim taki Güçlü Hocanın “Arkadaşlar yatın, uyumaya devam edin, çok sis var. Açıldığında ben sizi uyandıracağım.”  diyen sesini duyana kadar. Saat başı hava kontrollerinde sisin hala açılmamış olması ve mevcut koşullar altında kulvara girmenin güvenli olmayacağına karar verilmesinden sonra uyumaktan başka çare kalmamıştı. Emler zirvesi için hareket edecek olan ekipte o gece mevcut koşullar altında vadiye girmemeye karar Verdi. Sabah saat 7 yi geçiyordu gözlerimi açtığımda. J Hakikaten 1 metre önümüzü görebilmenin dışında görüş yoktu. Koca koca zirveler bembeyaz bir perdenin arkasında kaybolmuştu adeta

Sis açıl kapan açıl kapan şeklinde saat 11 e kadar devam etti. Bugünkü zirve hayalimiz suya düşmüştü. Ama zaten beklenen bir durum olduğu, hafta sonu havanın güneşli ve açık olduğunu bildiğimiz için rahattık. Bugünü boş geçirmemek adına Peck Kulvarı öncesindeki çarşak etabın başına kadar gitmeye, oradan Narpuz 2 den yükselerek Kızıl çarşağın başına kadar hem irtifaya uyum, hem dönüş yolumuzu gözlemlemek için hep beraber yürüdük. Kampımıza döndükten sonra yine akşam yemeği, sıcak sıvı alımı ve çantaların hazırlanması sonrası istirahate çekildik.

21 Mayıs Cumartesi / Kamp Alanı-BDK Zirve-Kampa Dönüş

Bir önceki gece olduğu gibi yine saat 02:00 de alarm sesiyle uyandım. Sıcak sıvı alımı ve hafif bir atıştırma sonrası Güçlü Hocanın ekip liderliğinde toplam 8 kişi saat 03:00 te hareket ettik. Hava açık ve rüzgarsızdı. 

Saat 05:00 de çarsak etabın başlangıcına vardık. Esra arkadaşımızın geri dönme kararı almasıyla ekibin kalanı devam ederek saat 06.30 da kulvar girişine ulaştık. Burada emniyet kemerlerimizi ve kramponlarımızı takıp batonlarımızı kaldırıp kazmalarımızı çıkardık. (Ben 1 kazma ve 1 batonu birlikte kullanmayı tercih ettim ve epey faydasını gördüğümü söyleyebilirim.) Zemin kulvarın ilk Y ayrımına kadar sert kar ve yer yer buz ve 45 derece eğimli iken, sonrasında artan hava sıcaklığı ve güneşin cömertliği eşliğinde zeminin yumuşayıp izlerin bozulup kaymasına, ufak taş düşmelerine ve zaman zaman bulgur tanesi büyüklüğünde buz yağmuruna ve bölgenin bu kış aldığı ekstra kar yağışının kulvarı doldurmasıyla 75 dereceye varan eğime ulaşıyordu. Zaman zaman önceki haftalardan kalan akmalara rastladık ama tırmanışın bütününde herhangi bir olumsuzluk yaşamadık.

Kulvar girişinden itibaren V çentiğine kadar her Y şeklindeki ayrımda sağ kol takip edilerek amfi tiyatro denilen geniş alana ulaştık. Burada yaklaşık 20 dakika kadar  dinlendikten sonra, yoğun kar birikiminin de yardımıyla daha önceki faaliyet raporlarında bahsi geçen mix etapları pek kayayla haşır neşir olmadan ve ip açma gereği duymadan yükselerek Batı zirvesi sırt hattına ve oradan da kılçık adı verilen alanı yoğun kar birikimine ve kar balkonlarına dikkat ederek geçip kısa aralıklarla tüm ekip 13.40 da zirveye ulaştık.

20 dakikalık tebrik, fotoğraf merasimi ve hızlı bir atıştırma sonrası hem hava sıcaklığı nedeniyle formu bozulan zemini, hem zirvede dahi aşırı birikimini kaybetmemiş karı düşünerek ve geceye kalmak istemediğimizden saat 14.00 te iniş için dikkatli bir şekilde yine ip açma gereği duymadan külaha doğru harekete geçtik.

Burada hazır istasyonlar vasıtasıyla 2 adet 60 metrelik ipimizi birleştirerek toplam 4 ip boyu iniş yaptık. İlk istasyon 2 bolt, 2. istasyon 2 adet sikke (biz iniş yaparken zirve için külaha yeni ulaşmış başka br ekip tarafından kurulmuş.) 3. istasyon altlı üstlü çakılmış 2 adet sikke ve üzerlerindeki perlonlar (sikkeler paslı ve bir tanesi hareket ediyor, perlonlar eski. Yarım metre üstünde bolt var ama bolt kulağı çıkarılmış.) ve 4. istasyon ise tek bolttan ve perlondan oluşuyordu. 4 ip boyu iniş sonrası artık bizi kampa ulaştıracak olan Kızıl çarsak ve Narpuz 2 yi geçmek kalmıştı. Oldukça derin ve benim tabirimle puding kıvamına gelmiş olan batak kar ve bitimine 50 metre kalan bölümü hariç tamamen kar altında kalmış kızıl çarşağı bata çıka bitirip saat 18.00 da düzlüğe inip riskli bölümleri geçmenin rahatlığıyla güneşin altında uzun bir mola verdik. Krampon vs fazlalıkları çıkarıp biraz dinlendikten sonra kampa ulaşmak üzere gün batımına eşlik eden ağır adımlarla

Narpuz ikiyi geçip saat 20.50 de kampımıza döndük. Bizden önce kampa ulaşan ve başarıyla Emler zirvesini tamamlayan arkadaşlarımız çoktan dinlenmeye çekilmişti bile. Adem abinin gelin tarhana hazırladım size, sıcak sıcak için cümlesiyle yemek hazırlama derdinden de kurtulmuş olduk. Büyüklerimizin çok yorgun olunan günler için kullandığı “yattığın yeri beğeneceksin” cümlesini bizzat deneyimledim. Deliksiz bir uykuyla çabucak sabah oldu.

22 Mayıs Pazar / Kamp Alanı-Çukurbağ Köyü-Çamardı-Ankara

 Pazar sabahı planda it oturumu zirve planı olsada bir önceki gün yapılan zorlu faaliyet sonrası kimsenin gidesi gelmediği için bu faaliyeti yapmamaya karar verdik. Keyifli bir kahvaltı sonrası kampımızı toplayıp saat 12.00 de bizi almaya gelen pikaplarla önce Çukurbağ köyüne geçip Ahmet abinin evinde çay içip, kendi araçlarıyla gelmiş olan arkadaşlarımızla vedalaşıp, çantalarımızı aracımıza yerleştirip saat 13.00 da Çamardına yola çıktık. Benim için artık bir faaliyet sonrası rutini haline gelen Gözde de yediğimiz yemek sonrası saat 14.15 te ilk durak olan Ankara’ ya yola çıktık. Saat 18.00 da Ankara’ da araçtan inmemle ve İstanbul’ a devam eden arkadaşlarımla vedalaşmamla birlikte benim için faaliyet bitmişti

Zorlu koşulları ve yalnızca kısıtlı bir zaman diliminde tırmanışa uygun şartların olması nedeniyle pek çok dağdaşımın tercih etmediği yada uygun zamanı yakalayamadığı için kaçırdığı ve nedenini yaşayarak öğrendiğim, ama içinde bulunduğum herandan keyif aldığım, fiziksel ve mental olarak yoğun efor isteyen ve başarıyla tamamladığım için gururlu hissettiğim bu faaliyet için önce kendime, sonrasında bu zorlu şartlarda inanılmaz bir uyumla hareket edip geceye kalmadan kampa ulaşmayı başaran bir ekip olduğumuz için tüm katılımcı dağdaşlarıma, sakin ve pozitif tavrıyla Güçlü Hocama, vesile olan Adem Hocama teşekkürlerimle. Zirveler sizinle güzel. Nicelerine sağlık ve başarıyla inşallah.

Not: Bu sevimli canların yuvaları kamp alanının her yerinde. Oldukça da meraklılar Lütfen açıkta yiyeceklerinizi olduğu gibi çöplerinizi de bırakmayın. Dağıtmayı seviyorlar.

Zirvelerde buluşabilmek dileğiyle, dağlara saygı ve minnetle …

Nesrin ÇAMLIDERELİ

%d blogcu bunu beğendi: