
- Ekip : Serdal Televi, Hülya Çelikezen
- Ekip : Murat Genç, Güner Dönmez
Zorluk : V+, VI+
Tarih : 31.08.2022
Teknik Malzemeler : 2 x 60 m. yarım ip, 17 adet uzun / kısa expres, 12 adet yaylı takoz, 12 adet stoper, 6 adet kilitli karabina ve farklı boylarda perlonlar. (Bu teknik malzemeleri sadece ikinci ekip kullanmıştır).
Yazan : Güner Dönmez
Karantina dönemlerinde tırmanış raporlarını okumak herhâlde en çok yaptığım aktivitelerden biriydi. Aktivite diyorum çünkü bu raporları okumak, karantinanın klostrofobik ortamında uzaklaşıp, rotaların çıkışını zihnimde canlandırmama yardımcı oluyordu, belki de bir çoğumuz böyleydik zaten. Bir nevi sanal tırmanışlar yapıyorduk. İşte böyle bir dönemde birçok dağın tırmanışını hayal etmiştim ve bu karantina dönemi biter bitmez planladığım tırmanışları yapmaya karar vermiştim.
Karantinadan bir yıl sonra, Haziran 2022 Osman (Bahar) ile çok ip boylu duvar tırmanışı yapmak için Bursa’nın Narlıdere bölgesine gelmiştik ve Bursa’da yaşayan dostumuz Murat (Genç) ile sohbet ederken bu faaliyetin tohumlarını ekmiştik. Konu konuyu açarken ‘hadi birlikte bir duvar yapalım neşemiz yerine gelsin’ dedik. Osman ile benim aklımda BDK Doğu Duvarı vardı, Murat’ın aklında BDK Kuzey duvarı vardı. Fakat aldığımız bilgilere göre her iki duvarda da su akıntısı olması sebebiyle rota şu an tırmanmaya uygun değildi ve biz de rotayı başka bir yere çevirdik. Murat’ın önerisi ile Büyük Mangırcı Dağı Kuzey Duvarı “Mangırcı Mahmuzu” rotasına tırmanmaya karar verdik. Bu rotanın 10. ip boyundaki Dihedral etabı, bu rotayı tırmanmaya karar vermemizdeki en büyük etken olmuştur. Benim 10 Temmuz’da başlayıp ve 30 gün sürecek olan Pobeda ve Kahantengri tırmanışı nedeni ile faaliyetin tarihini Ağustos sonuna atmak zorunda kaldık. En büyük endişem ise yüksek irtifa tırmanışı sonrası kilo ve kas kaybı idi, uzun bir süre kaya tırmanışı yapmamakta bu endişeyi artırıyordu. Zaman gelmişti ve tırmanış için hareket zamanı idi fakat Osman’ın ailevi sebeplerden son dakikada gelememesi sebebiyle planı Murat ile birlikte devam etmek zorunda kaldık. 29 Ağustos akşamı vardığımız Niğde’nin Çamardı bölgesinde dostumuz Serdal Televi’nin daveti ile Pilotun Dağ Evi’nde konakladık. Akşam rota hakkında sohbet ederken, daha önce rotayı 2 kez tırmanmış olan Serdal hem rotayı tekrar denemek hem Hülya’nın da (Çelikezen) tırmanmak istemesi üzerine ikişer kişilik iki ekip olarak rotaya girmeye karar verdik.
31 Ağustos sabahı saat 07:30’da tırmanış için yola çıktık. İki ekip halinde tırmanacağımız ve rotanın hava kararmadan bitmeyeceği ihtimaline karşı yanımıza gecelemek için bivak torbası almayı ihmal etmedik. Saat 08:30’da duvarın dibine geldik. Serdal ve Hülya 9:00’da tırmanışa başladı. Onların bir ip boyu yükselmesinden sonra biz de 09:30 civarında tırmanışa başlamış olduk.

Teknik Rapor
- İp boyu: Baca çatlağının sağından sete serbest bir çıkışla (III derece) sete vardık. Setin hemen solundan rotaya girdik. Rotanın sol kısmı oldukça çürük. Büyük bir bloğu devirmemek için neredeyse hiç dokunmadan geçilmesi gereken bir yer. Ayrıca zayıf emniyet noktası olan, iki yüksek ayak hamlesi ile çıkılan bir giriş. Burada 2 adet stoper kullanıldı. Bu etabı geçtikten sonra rota biraz daha rahatlıyor. (Zorluk derecesi: V+, 50 m.)
- İp boyu: Kolay bir tırmanışla baca etabı olan 3. İp boyuna ulaştık. (Zorluk derecesi: III, 25m.)
- İp boyu: Baca etabı aşağıdan bakıldığında, herhangi bir malzeme kullanmadan serbest tırmanılacakmış gibi görünse de içine girince öyle olmadığını anladık. Malzeme yerleştirme imkânı rahat olan bu kısımda, ara emniyette stoper ve yaylı takoz kullandık. Bacanın son kısımlarının oldukça dar olması, özellikle sırt çantası ile gelen artçı için biraz zorluk yaratabiliyor. Bacanın son 5 metresinde sol taraftaki sırta geçerek, sete ulaştık. (Zorluk derecesi: V+, 55 m.)
- İp boyu: Bizim sete ulaştığımız esnada Serdal, bu ip boyunda tırmandığı ve Hülya da sette emniyet aldığı için yarım saat kadar onların sonraki ip boyuna geçmesini bekledik. Rotanın ilk kilit etabı denilebilir. Rahatlıkla emniyet istasyonu kurabilmek için setin göğüs hizasında iki adet, zemin ile duvarın birleştiği yerde de 1 adet sikke bulunuyor. Rota; boşluk hissi olan ama rahat bir sol geçişle başlıyor, yeter ki ayağı iyi yerleştirin. Sol tarafa geçer geçmez bir stoper ile ara emniyet aldık. Yan geçişin hemen ardından kilit etap geliyor. Negatif bir girişle solda pinch, sağda ise gaston tutuş ile ayakları hafif sağa kaydırarak, birkaç boulder hamlesiyle sağ taraftaki slab etaba geçiliyor. Aşağı yukarı 10 m. uzunluğundaki baca geçildikten sonra görece daha kolay bir tırmanışla sete ulaştık. Burada ipin zikzak yapmasından dolayı ip sürtünmesini azaltmak için hemen bacanın girişinde askı istasyonu kurduk. (Zorluk derecesi: VI+, 45 m.)
- İp boyu: Sağlam ve kademeli kayadan oluşan kolay tırmanılan bir ip boyu. (Zorluk derecesi: IV+/ V-, 50m.)
- İp boyu: Küçük parmak kaya setine tırmandık ve kaya babalarının olduğu yere ulaştık. (Zorluk derecesi: III, 30m.)
- İp boyu: Bu ip boyunda normalde dihedralin sol tarafındaki gri sırttan çıkmamız gerekirken, yanlışlıkla dihedral üzerinden tırmanarak farkında olmadan rotayı zorlaştırmış olduk. Uzun aralıklı, zayıf emniyetlerle denge tırmanışı yaparak ipin tamamını kullandık. İp boyu sete 10 m. kala bitti. (Zorluk derecesi: V, 55 m.)
- İp boyu: 10 m. serbest tırmanış ile takoz taşa ulaşılır.
- İp boyu: Bir baca üstüne sıkışmış oldukça büyük bir kaya bloğunun altından mağara içine girilir ve takoz taşın üstüne tırmanılır. Oldukça dar olan bu kısımdan, sola doğru negatif bir tırmanış ile kol gücü kullanılarak setin üzerine çıkılır. Herhangi bir ara emniyetin kullanılmadığı bu etapta, olası bir düşüşte kum saatinde asılı kalabilirsiniz. Bunu bilmek tırmanış esnasında biraz olsun rahatlama hissi veriyor. (Zorluk derecesi: V+, 15 m.)
- İp boyu: Sonunda rotanın ikinci kilit noktası olan dihedral etabına ulaştık. Çok etkileyici, dümdüz masif bir çatlak tırmanışı olan bu ip boyu, uzun duvar tırmanışı yapan her dağcının denemek isteyeceği bir etap olarak özetlenebilir.
Layback tırmanışı başlamadan yaylı takoz ve stoperle ara emniyet noktası oluşturduk. Ufak bir yükseliş ile kilit noktası olan çatlağa layback pozisyonunda 9 ya da 10 numara hegza yerleştirdik. Bu arada CT‘nin 8 numara yaylı takozu da oldukça iyi iş görebilirdi, eğer çantada bırakmış olmasaydık. Hemen altına bir stoperle back-up aldık. Ayaklar slab duvarda, eller çatlağın içinde karşıt kuvvetle tırmanılan bu etap, bir süre sonra omuzu duvara dayayabilecek bir girintiye gelince rahatlıyor. Bu etap mağara içine kadar tırmanılıyor. (Zorluk derecesi: VI+, 45 m.)
11. İp boyu: Bu ip boyu 10. ip boyunun devamı gibi de çıkılabilir. Serdal ile Hülya bu şekilde tırmandı. Mağara içinde stoper ile kurulan istasyondan, önce sola kısa bir travers geçiş yaptık, daha sonra sağlam kaya yapısı üzerinden dik bir tırmanışla balkon altına geldik. Güzel bir boşluk hissi veren bu pasajdan tekrar travers geçişle, sete ulaştık. Setteki babadan ve yatay bir çatlaktan yaylı takoz ile kolay bir emniyet alınabilir. (Zorluk derecesi: V, 30 m.)
12. İp boyu: Herhangi bir emniyet almadan geçtiğimiz bu ip boyunda sağ tarafa doğru yükselerek sırt hattı takip edilir ve zirveye varılır. (Zorluk derecesi IV+ 50 m.)
İNİŞ: Rotanın bitişinde otlu platoya varılır. Kaya bloklarını sağına doğru hafif yukarıya doğru ilerlenir. 100- 150 m. sonra kaya babaları görününce dik kulvardan aşağıya inilir. Buradan patikaya bağlanılır.




.



