Faaliyet : Erciyes Dağı Şeytan Rotası Kış Zirve Tırmanışı
Faaliyetin Tarihi : 22 – 24 Ocak 2021
Yeri : Kayseri
Süresi : 3 Gün
Türü : Alpinizm
Kat Edilen Yol ve Alınan İrtifa :
Çobanini Kamp Alanı-Erciyes Zirve-Çobanini kampı yaklaşık 5.83 Km
Kamp Alanından (2900-3100 mt) Erciyes Zirve yaklaşık 1000 metre
Katılımcılar :
- Adem GÜL (Rehber) – İstanbul
- Osman BAHAR (Artçı) – İstanbul
- Nesrin ÇAMLIDERELİ – Ankara
- İbrahim BEDİR – Ankara
- Hazal YAĞAR – İstanbul
- Serkan KARADAĞ – İstanbul
- Fatih ÖZCAN – İstanbul
- Mustafa Kerem TOLLU – İstanbul
- Cemal AKGÜL – İstanbul
- Can MESUD- İstanbul
- Gökhan TATAR- İstanbul
- Güner DÖNMEZ – İstanbul
- Berkan ÖZTRAK- İstanbu
- Haluk KİRMAN – İstanbul
- İhsan YILDIZBAŞOĞLU – İstanbul
- Özgür DUMAN – İstanbul
- Ahmet BALPINAR – İstanbul
- Mustafa EROĞLU – İstanbul
Kullanılan Kamp Malzemeleri : Çadır
Kullanılan Teknik Malzemeler : Kask, Kazma, Krampon.
Kullanılan Kişisel Malzemeler : Mat, Uyku Tulumu, Kafa Lambası, Termos, Baton vb.
Yiyecek : Dört öğünlük kişisel kumanya
Rota Bilgisi
Kamp Alanları:
Çobanini Kamp Alanı (2950-3100 mt)
Su kaynağı : Kamp alanında su kaynağı ve tuvalet yok. (yaz aylarında kampın yukarısında akan küçük bir su kaynağı mevcut
Tehlikeler : Çığ ve taş düşme risk
Zemin :Yer yer sert, yer yer batak kar
Zorluk Derecesi :Orta
ROTA
Erciyes Kayak Merkezi- Çobanini Kamp Alanı
Gondol ve telesiyej kullanılarak dağ evi civarına çıkılıp sonrasında kamp yükü ile zeminin durumuna bağlı olarak yaklaşık 45-60 dakika arası yürüyüş ile kamp alanına varılıyor.
Çobanini Kamp Alanı-Erciyes Zirve
Tırmanış kamp alanınından zirveyi karşınıza alarak başlar. Şeytan rotası (kulvarı) boyunca kar plakasını kesmemeye özen görtererek dik olarak zirve sırtına kadar çıkılıp buradan kılçığı geçerek bayrak direğinin bulunduğu zirveye ulaşılır.
Hedeflenen Zaman
Zirve ve kampa dönüş için yaklaşık 8 saat
Harcanan Zaman
Çıkış
Kamp alanından zirveye çıkış 5 saat
İniş
Zirveden kampa dönüş yaklaşık 2 saat 45 dakika
Faaliyet Programı
1. gün
İstanbul’dan 21:00 Ankaraya hareket hareket
2. gün
04:30 Ankara’ dan Erciyes’ e hareket
11:00 Erciyes Kayak merkezine ulaşım
11:45 Gondol ve telesiyej
13.30 Kamp alanına varış ve kampın kurulumu
Bilgilendirme toplantısı – Serbest Zaman – Akşam Yemeği ve Sessizlik Saati
3. gün
04:30 Zirve için kamptan ayrılma.
09:30 Zirveye varış
12:15 Kampa dönüş ve kampın toplanması
14:00 Kamptan telesiyeje yürüme
15:00 Erciyes’ ten-Ankara – İstanbul yönüne hareket
ULAŞIM BİLGİLERİ
Gidiş
İstanbul – Ankara – Kayseri: Tur Aracı
Dönüş
Kayseri – Ankara – İstanbul: Tur Aracı
AYRINTILAR
Kayseri ilinin simgesi haline gelen ve tepesinde her zaman duman ve kar bulunan Erciyes Dağı, 3.917 metreye ulaşan zirvesi ile İç Anadolu‘nun en yüksek, Türkiye’nin ise beşinci en yüksek dağıdır. Püskürttüğü lavlar sonucunda Peri bacalarını oluşturan dağ antik çağlarda eteklerinde yaşayan Mezeke halkını o kadar etkilemiştir ki, Mezekeliler sikkelerinde tepesinden lav püsküren Erciyes Dağını resmetmişlerdir. Dağın doğusunda Koç Dağı (2.628 m), kuzeyinde Beyyudu (2.423 m) ile Barut Dağı (Lifos – 2.509 m) ve Oğlakkıran(2.909 m) gibi tepeler mevcuttur. Erciyes bir dağcılık merkezi olmasının yanı sıra Türkiye’nin önemli bir kış turizm merkezidir. Ayrıca Dağın zirvesine çıktığınızda hava açıksa Kapadokya’ dan Toroslar’ a kadar uzanan bir bölgenin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz.
En yaygın ulaşım olarak Kayseri şehir merkezinden Develi ilçesine giden yol takip edilerek önce Hisarcık kasabasına sonra da aynı zamanda kış sporları merkezi olarak kullanılan Tekir yaylasına (Erciyes Kayak Merkezi) ulaşılır. Kayseri Tekir Yaylası arası yaklaşık 25 km’lik bir mesafedir. Özel otomobil ile ulaşmak mümkün olduğu gibi Kayseri’den kalkan servislerle de ulaşmak mümkündür. Yol yaz-kış trafiğe açıktır.
Erciyes Dağı’nın zirvesine ilk tırmanan 29 Temmuz 1837`de, İngiliz dağcı ve jeolog W. J. Hamilton olmuştur. İkinci olarak 16 Ağustos1848`de Rus araştırmacı Tchihat Cheff, daha sonrada 1 Ağustos 1879`da İngiliz bilim adamı H. F. Tozer Erciyes`in zirvesine tırmanmışlardır. İlk Türk tırmanışı ise 28 Ağustos 1924 târihinde “Miralay Cemil Cahit Toydemir” tarafından gerçekleştirilmiştir.
Erciyes dağının ana doruğuna ise ilk kış çıkışı 4-9 Şubat 1974 tarihleri arasında yapılmıştır. Türkiye dağcılık Federasyonu tarafından düzenlenen Erciyes Dağı kış tırmanışı sırasında Sönmez Targan başkanlığında Alaattin Karaca ve Kemal Kantarcı Doruk noktasına ulaşmışlardır.
Erciyes Dağının temel olarak 3-4 temel çıkış rotası vardır ve bu rotaların hemen hemen tamamı dağın kuzey yüzünden kayak pistinden başlayarak gerçekleştirilen tırmanış rotalarıdır. Dağın güney yüzünden ise Sütdonduran denilen rotadan tırmanış gerçekleştirilmektedir.
Sert bir kış günü ise ve çığ riski yok ise Şeytan veya Nesrin Topkapı rotaları tercih edilebilir. Şeytan rotası çok dik olması ve çığ kulvarı olması nedeniyle bu rotada dikkatli olunmalıdır. Şeytan rotasının ismi dağa avlanmak için gelen avcıların bu bölgede tüfeklerini ateşlediklerinde çıkan ses nedeniyle yukarıdan üstlerine taş düşmesi nedeniyle, şeytan bize taş atıyor demelerinden ileri geldiği söylenmektedir. Bir çok dağcı bu noktada çığ altında kalarak hayatını kaybetmiştir. Erciyes Dağına tırmanışta en çok tercih edilen ve güvenli olduğuna inanılan rotalardan biri Nesrin Topkapı rotasıdır. Rivayet o’dur ki, yıllar önce bir yılbaşında kış tırmanışı gerçekleştirecek dağcıların gece Nesrin Topkapı’nın TRT’deki dansını bekleyip, izledikten sonra zirve tırmanışına başladıkları için bu rotaya onun ismi verilmiştir. Karların erimeye başladığı dönemlerde tırmanış gerçekleştirecekseniz, çığ riski var ise, biraz daha uzun olan sırt rotasını deneyebilirsiniz. Sırt rotası tırmanışı diğer rotalara göre daha kolay olup, kazma – krampon dışında ilave herhangi bir tırmanış ekipmanına ihtiyaç duymayacağınız, güzel manzaralar sunan bir rotadır.
Erciyes Dağı ile ilk buluşmam Aksaray-KADOSK ile yaptığım 2018 yılı Eylül ayındaki yaz klasik sırt rotasından ulaştığımız zirve faaliyetiydi. Yaklaşık 40 kişi sağlıkla ve keyifle zirvemizi yapmıştık. Sonrasında yazını gördüm birde kışını göreyim diyerek 2019 martında kış zirve denemesi için Ankara’ dan Montis Trips ekibi ile yola çıktık. Lakin zirve denememiz dağ evinden Çobanini’ne bile ulaşamadan yoğun tipi nedeniyle sonlandırıldı. Yoğun derken tüm mekanik aksamların kapatıldıldığı, telesiyejin beşik gibi sallandığı ve görüşün zaman zaman sıfıra indiği bir hava düşünün. Dağ evine sığınıp telesiyejin çalışmasını bekleyip, çalışmayacağını öğrendikten sonra da haydi bi bismillah deyip kamp yükü ile kayak merkezine yürüyerek inmiştik.
İçimde uhte kalması sebebiyle Süphan Dağcılık’ın kış zirvesi için yaptığı programı görünce hemen İbrahim ve ben iletişime geçip katılıp katılamayacağımıza ilişkin bilgi aldık. Pandemi süreci nedeniyle aksayan dağcılık faaliyetlerinde durum son ana kadar netleşmediği için gerekli izinlerin tamamlandığı 20 Ocak’ a kadar heyecanla bekledik ve güzel haberi alır almaz hemen hazırlıklara başladık. Hava durumu bir kış zirve faaliyeti için olabilecek en güzel koşullara sahip gibi görünüyordu.
22 – 23 Ocak 2021 Cuma – Cumartesi / İstanbul – Erciyes – Çobanini Kamp Alanı
İstanbul’dan Cuma akşamı 21:00 itibariyle katılımcılarını alarak yola çıkan çok kıymetli İhsan abimiz yönetimindeki aracımız cumartesi sabaha karşı saat 04:30 da İbrahim ve beni de alarak Kırıkkale üzerinden Kayseri’ ye yola koyulduk. Pandemi nedeniyle sadece dinlenme tesislerinin açık olması sebebiyle açık bulabildiğimiz ve kahvaltı edebileceğimiz Kayseri-Yemliha ilçesinde Çalıbey’ de verdiğimiz mola sonrası Tekir yaylasındaki Erciyes Kayak Merkezine hareket ettik.
11:00 civarında ulaştığımız kayak merkezinde araçtan inip son hazırlıklarımızı yapıp kamp yükümüz eşliğinde gondol ve telesiyeji kullanarak (Kullanmak zorunluluğu yok.) Kayak merkezinden kamp alanına kamp yükü ile yürümeyi tercih edebilirsiniz, ancak kış sezonu olması sebebiyle kayak ve snowboard yapan sporcular arasından yürümeye çalışmak hem güvenli değil hemde kısıtlı zamanda yapılan faaliyetler için ciddi zaman kaybı.) dağ evinin biraz yukarısına ulaşıp Çobanini kamp alanına 1 saatlik yürüyüş sonrası 12:15 te vardık.
Kamp alanı yer yer 1 metreyi geçen yumuşak kar dokusuna sahipti. Bu nedenle hemen çadır kurmak için karı ezerek ve küreyerek uygun alanı açtık.
Kamp alanında yaz faaliyetinde görmüş olduğum bir su kaynağı olmasına ragmen kış için yanınıza yeter miktar içme suyu almanız yeterli diğer şeyler için kar eriterek takviye edebilirsiniz bu nedenle fazlaca su taşıyıp yük etmeye gerek yok. Rehberimiz Adem Edim GÜL’ ün faaliyete ilişkin bilgilendirmesi sonrası hazırladığımız akşam yemeklerini yiyip, çay ve sohbet sonrası zirve için istirahate çekildik.
24 Ocak 2021 – Pazar / ZİRVE VE KAMPA DÖNÜŞ
Cumartesiyi Pazara bağlayan gece 03:30 da hafif ama doyurucu bir atıştırma ve sıcak sıvı takviyesi sonrası son hazırlıklarımızı yapıp saat 04:30’da bir arkadaşımızın kişissel ekipmanında yaşadığı sorun nedeniyle, bir diğer arkadaşımızında tamamen keyfi ben kampın tadını çıkartacağım gelmiyorum J demesi ile 1 rehber ve 3 ortacı-artçı ve 12 katılımcıdan oluşan 16 kişilik ekibimiz Erciyes zirvesi için yola koyulduk. Yolda sağlık sorunları nedeniyle 2 arkadaşımız ve onlara kampa güvenli bir şekilde ulaşabilmeleri için eşlik eden bir artçımızın dönmesiyle ekibin kalanı yola devam ettik.
Kamp alanının hemen üstünden başlayan yürüyüşümüz sonrası saat 07:00 ye doğru meşhur Şeytan kulvarı girişine geldik. Şeytan rotası zirveye ulaşımı oldukça kısaltan buna karşın bahar aylarında taş düşmesi, kışın ise çığ düşme riski nedeniyle oldukça tehlikeli olan, muhakkak dağa hakim ve kar dokusunu okumayı bilen bir ekiple tercih edilmesi gereken, yükseldikçe arkanıza her dönüşünüzde seyri muhteşem güzelliğe sahip bir rota.
Saat 11.45 ve ekipçe zirvedeyiz. AladağlaKulvar girişinde rehberimizin talimatıyla batonlarımızı kaldırıp, kazma ve kramponlarımızı takarak dikkatli bir şekilde rehberimizin açtığı izleri takip ederek yükselmeye başladık. Rota genel olarak sert kardan ara ara da batak kardan oluşuyordu, bazı yerlerde buz oluşumu da görülüyordu. Zirve sırt hattına ulaşmadan yaklaşık 30 metre öncesinde o ana kadar bizi üzmeyen rüzgar şiddetini arttırdı. Sırta ulaştıktan sonra kısa bir yürüyüşle zirveye ulaştık.

Esasen bayrak direği hemen sol taraftaki kılçıktan geçtikten sonraki kayalıkta, fakat kış şartlarında, yoğun rüzgar altında genellikle kılçıktan geçmek pek tercih edilmiyor. Rüzgar nedeniyle pek zirve keyfi yapmaya fırsat olmadığı için ekipçe birbirimizi tebrik edip, hatıra fotoğrafı çekildikten sonra, Sevgili Erciyes’ e zirvesine ulaşmamıza imkan verdiği için teşekkür edip sevinç içinde ve hızla inişe geçmeye karar verdik.
İniş çıkışa nispeten oldukça kolay ve keyifliydi yoğun kar dokusu sebebiyle. Hızla Şeytan kulvarının girişine kadar inip burada minik bir mola verip kramponlarımızı çıkartıp sıcak sıvı takviyesi yaptıktan sonra kampa ilerledik. Kamp alanına ulaştığımızda saat 12:15 ti. Ufak bir dinlenme ve kıyafet değişimi sonrası hızla kampı toplamaya başladık. Saat 14:00 te kamp alanından ayrılarak yeniden Kayak Merkezi alanına inmemizi sağlayacak olan telesiyej ve gondol istasyonlarına ulaşmak için yola koyulduk.
Araca eşyalarımızı yerleştirip yolda yemek için yine aynı dinlenme tesisinde mola verdik ve Ankara’ ya doğru yola koyulduk. 21:30 da Ankara’ da İstanbul’ a devam edecek olan arkadaşlarımızla vedalaşarak sağ salim evimize ulaştık. Bu güzel faaliyette emeği geçen öncelikle Sevgili hocamız Adem Edim GÜL ve Süphan Dağcılık ailesine, canım ve dağdaşım İbrahim’ e teşekkür eder, zirvelerini kutlarım.
Zirvelerde buluşabilmek dileğiyle, dağlara saygı ve minnetle …
Nesrin ÇAMLIDERELİ
Soru / Önerileriniz / Özel Faaliyet talepleriniz için bize e-mail atabilirsiniz.