Faaliyet: Güzeller Batı Kulvarı (Klasik) Kış Zirve Tırmanışı
Faaliyetin Tarihi: 06-08 Ocak 2023
Yeri: Niğde-Aladağlar
Süresi: 3 Gün
Türü: Alpinizm
Güzergâh
Kat Edilen Yol ve Zaman: Bölük Ormanı Girişi-Koca Dölek Kamp Alanı- Zirve gidiş 12,69 km (Tuttuğum wikiloc kaydından aldığım değerlerdir, uygulama ve internet erişim problemi nedeniyle farklılık olabilir. )
15 Saat 45 dk.( 05:00-20:45)
(Tuttuğum wikiloc kaydından aldığım değerlerdir.)
Alınan İrtifa: Kamp Alanından (1950 mt) Zirveye (TDF ye göre Güzeller Zirvesi 3441 metre) 1491 metre
Katılımcılar: 1 Güçlü ÖZEN (Ekip Lideri)-İzmir
2 Osman BAHAR (Artçı)-İstanbul
3 Nesrin ÇAMLIDERELİ-Ankara
4 İbrahim BEDİR-Ankara
5 Serkan Karadağ-İstanbul
6 İsmail Enes BAYRAKTAR-Adapazarı
7 Osman DEMİR-İstanbul
Kullanılan Kamp Malzemeleri: Çadır, kamp ocağı, pişirme seti,
Kullanılan Teknik Malzemeler: 60 metrelik dinamik ip , HMS, kilitli karabina, kapalı perlon, atc, pursik ipi, emniyet kemeri, ,krampon, (kullanılmadı) kask, kazma
Kullanılan Kişisel Malzemeler: Mat, Uyku Tulumu, Kafa Lambası, Termos, Baton vb.
Yiyecek: 2 günlük kişisel kumanya
Rota Bilgisi:
Kamp Alanı 1950 metre-Kocadölek Kamp Alanı
Su kaynağı: Kamp alanında su kaynağı yokbTaşıma su ya da kar suyu eriterek su elde edilir.)
Tehlikeler: Şiddetli rüzgar, sis, çığ, taş düşmesi
Zemin : Kamp alanından zirveye kadar batak kar, yalnızca kulvarın gölgede kalan bölümünde sert kar, zirvenin 20 metre kadar altında yer yer kısa çürük kaya etapları
Zorluk Derecesi : Orta
Ankara-Çukurbağ Köyü
Özel araç ile İstanbul-Ankara üzerinden Niğde Çukurbağ Köyüne gelinir.
Çukurbağ Köyü- Emli Vadisi Orman Girişi
Traktör yada kişi sayısına göre pikap ile Emli Vadisi Orman girişine gelinir.
Emli Vadisi Orman Girişi-Kaocadölek Kamp Alanı
Kamp yükleri ile yaklaşık 45-50 dakika süren yer yer orman dokusu içeren belirgin patikaya sahip yoldan kamp alanına ulaşılır.
Kocadölek Kamp Alanı-Kaldı Zirve
Tırmanış kamp yerinden Sıyırmalık boğazı boyunca yükselip Lahitkaya ve Güzeller arasında kalan çanağa ulaşıp, buradan zirve sırtına bağlanan geçiti geçip zirveye yapılan kısa ama dik bir yürüyüş sonrası zirveye ulaşılır. (Kış zirve denemelerinde zirvede bulunan kornişlere dikkat edilmeli.)
Aşağıda Bölük Ormanı girişinden kamp alanina ve oradan da zirveye tek yön olarak rotanın tuttuğum wikiloc kaydı bulunmaktadır. Ancak gerek uygulama gereksede internet bağlantısının kalitesi nedeniyle ikinci bir alternatif olarak İbrahim BEDİR’ in zirveden kamp alanına kadar almış olduğu wikiloc kaydını ekliyorum.
Bu @Wikiloc rotasına göz atın!
https://tr.wikiloc.com/dagcilik-rotalari/guzeller-122867224
https://tr.wikiloc.com/dagcilik-rotalari/guzeller-zirve-123109569


AYRINTILAR
Uzunca bir süre ayrı kalındığında hasreti çekilen bir bölge Aladağlar. Kimi arkadaşlarıma ve aile fertlerime göre abartılı bir duygu hali gibi görülsede ancak o büyüye kapılanlar anlayabilir hislerimi. Bu arada hasret çekmek dedimse de 31 Aralık gecesi yine Aladağlarda almıştık soluğu İbrahimle birlikte. J Yeni yıla nasıl girersen tüm yıl öyle geçermiş derler ya, bizde dağlarda ve zirvelerde girelim ki tüm yılımız öyle geçsin diye düşünmüştük. Merhum Hacettepeli dağcı arkadaşlarımızın anıt mezarına kadar ulaşıp, faaliyeti gerek zemindeki ilerlemeye engel yoğun batak kar ve gerekse yamaçlarda yoğun şekilde birikmiş çığ tehdidi yaratan kar örtüsü nedeniyle sonlandırma kararı almıştık. “En iyi dağcı zirveye değil, evine sağ salim ulaşan dağcıdır.” sözü her zaman önceliğimiz olmaya devam edecek. Yeni yıla batak karda girdik inşallah devamı öyle olmaz diye düşünmüştük geri dönüş yolunda. J
2018 Kasım ayında Emler zirvesiyle tanıştığım Aladağlar ve tabiki yurdumun diğer dağları, bulduğum her fırsatta daha önce görmediğim, adım atmadığım ya da farklı mevsimlerdeki koşullarına tanıklık etmediğim dağlara gitmeye teşvik ediyor beni. 2020 Ağustos ayında Ağrı faaliyetiyle yollarımızın kesiştiği ve bir daha da kopmadığımız abimiz Adem Gül ve yine öncesinde TDF eğitimlerinde antrenörüm olarak tanıma şansı bulduğum, sonrasında da keyifli bir peck kulvarı faaliyetiyle devam eden süreçte birlikte faaliyet yapmaktan büyük keyif aldığım kıymetli hocam Güçlü Özen’ in organize ettiği Güzeller Kış ve Lahitkaya Kış Zirve faaliyetlerini görünce daha bir hafta önce oradaydık demeyip tekrar hazırlıklara başladık.
Güzeller mi yoksa Lahitkaya mı deneyeceğime henüz karar verememiştim. Lahitkaya gidip te zirvesini göremeden döndüğüm ilk dağ olarak bende özeldir. 2019 yılının Aralık ayında yaptığımız Lahitkaya denememizi, zirvenin 30 metre altında artık tek bir adım dahi atmaya müsaade etmeyecek derinlikte, tehlike yaratan yoğun ve batak kar nedeniyle sonlandırma kararı almıştık. Bakalım bu defa şartlar ne şekilde olacaktı. Güzeller zirvesi ise daha önce herhangi bir denemem olmadığı için öncelikli sıradaydı ve karar zamanı geldiğinde de tercihimi Güzellerden yana kullandım.
Aladağlar’ ın en güneydoğu kısmında kalan Güzeller Dağı uzaktan bakıldığında hatları net bir şekilde belli üçgenimsi bir yapıda olsada zirveye ilerledikçe ne denli geniş bir alana yayıldığı daha iyi anlaşılıyor. Değişken kaya kalitesine rağmen Batı yüzü kulvarı ve güney sırtı (klasik rota), Batı yüzü ve zirve batı duvarı (Fındık-Aytemiz 2009 rotası), Batı yüzü 1996 rampa rotası, Batı burnu 2000 rotası, Kuzey yüzü ve sırtı 1994 rotası, Kuzey yüzü Kürüz-Başar 1992 rotası, Kuzey yüzü 1993 diagonal rotası, Kuzey yüzü İtalyan 1955 rotası, Kuzeydoğu kar-buz kulvarı ve kuzeydoğu omuz rotası ile Güney rotası (Trak yaylasından yaklaşımla klasik rota) olmak üzere 10 farklı rotasıyla yaz kış oldukça popüler bir zirvedir.
Genelde nacizane kendimce yazdığım faaliyet raporları öncesi eski raporları okumaya çalışır, ilk çıkışlarını kimler yapmış bulmaya çalışır, dağın isminin nereden geldiğini öğrenmeye çalışırım. Popüler dağlar dışında bu bilgilere ulaşılabilecek kaynaklar maalesef çok sınırlı. Bu vesileyle araştırırken çok kıymetli bir dağcılık kütüphanesine/arşivine sahip olan Ömer Burhan TÜZEL ve Tekin KÜÇÜKNALBANT hocalarım ile de konu üzerine sohbet etme imkanı yakaladım.
Dağın ilk çıkışı 3 Eylül 1938 yılında Aladağlara ilk büyük ekspedisyonu gerçekleştiren Avusturya Dağcılık Federasyonu Klagenfurt seksiyonu dağcıları Walter Pleunigg, Siegfried Tritthart, Joseph Pucher ve Herman Heide tarafından gerçekleştirilmiş olup, ilk Türk çıkışına ilişkin ise maalesef bilgi yok. İlk kış çıkışını ise 1987 yılında Tekin KÜÇÜKNALBANT gerçekleştirmiş olup, Tekin Hocamdan aldığım izinle 1987 yılında el yazısıyla hazırlamış olduğu raporun birkaç sayfasının fotoğraflarını da aşağıda paylaşıyorum.



Yakın tarihli ulaşabildiğim raporlarda ise en son 31.01.2013 tarihinde YTÜDAK’ lı sporcular Ali Kayaturan- Caner Ilgaz- Berkcan Akbulut-Yunus Emre Cengi’ den oluşan ekibin başarıyla zirveye ulaştıkları bir faaliyet raporuna ve 17.02.2017 de İTÜDAK’ lı sporcular Semih Sakarya ve Ahmet Server Çetinel’ den oluşan ve zirveye 100 metre kala dönüş saatiyle alakalı sıkıntı nedeniyle dönüş kararı aldıkları bir zirve denemesi raporuna ulaşabildim. Bu durumda yanılmıyorsam 2013 ten sonraki ilk başarılı kış çıkışı olabilir Güzeller Kış zirvesi için. İsim konusu ise ayrı bir muamma, dağın ismi Güzeller olsada biz ekipçe “Haddini Bilmeyeni Üzerler” dağı demeye karar verdik. J Erken mevsimde 30-45 derece eğimli kar tırmanışı nedeniyle çığ riskine karşı dikkat!!!
06 Ocak 2023 Cuma/Ankara-Niğde Çukurbağ Köyü-Kocadölek Kamp Alanı
Program Cuma sabah 10:00’ da Çukurbağ Köyünde Ahmet ÜÇER abimizin evinde buluşmayla başlıyor olsada, özel sektör çalışanları olarak her istediğimizde izin alamamamız sebebiyle İbrahim ve ben cumayı cumartesiye bağlayan gece kendi imkanlarımızla kamp alanına ulaşmakta sıkıntı yaşamayacağımızı belirtip bu şekilde faaliyete katılabileceğimizi Adem abiye ilettikten sonra, yine Ankara’ dan gelecek ve bizimle aynı durumda olan Güner Dönmez ve Ayşen Aktaş ile irtibat kurup, Çukurbağ köyünde buluşup gece kamp alanına hep beraber gitme planını yaptık. Cuma 17:25 te özel aracımızla yola çıktık. Hem akşam trafiği ve hem de yeni başlayan karla birlikte zorda olsa Ankaradan çıkıp Niğde otobanına girdik. Ankaradan aldığımız karı tabiri caizse Niğdeye kadar götürdük. J Saat 22:00 civarı Çukurbağ Köyünde Bilal ÜÇER abimizin evine ulaştık. Yaklaşık 1 saat sonrada Güner hocamız ve Ayşen arkadaşımızın gelmesiyle birlikte hazırlıklarımızı tamamlayıp Bilal abinin pikabıyla bizi orman girişine bırakmasına karar verdik. Zira zemin kendi araçlarımızla bölük ormanı girişine ulaşmamıza el verecek gibi değildi. Zemin donmuş, üstüne birde yeni taze kar yağmış ve yağmaya da devam ediyordu. Ne kadar isabetli bir karar verdiğimizi pikaptan inip itmek zorunda kaldığımızda daha da iyi anladık. J 00:45 civarı Bölük ormanı girişine ulaşıp, kamp yükümüzü sırtlanıp, Bilal abiyle vedalaşıp 4 kişi kampa ulaşmak için yürüyüşümüze başladık. Rüzgarsız ve yağışın etkisiyle yumuşak bir havada 1 saatlik yürüyüş sonrası 01:45 te kamp alanına ulaştık. İbrahimle birlikte hızlıca ve kampta istirahat halindeki arkadaşlarımızı uyandırmamaya çalışarak sessizce çadırımızı kurup saat 05:00 te başlayacak zirve faaliyeti için istirahate çekildik.

07 Ocak 2023 Cumartesi/ Kocadölek Kamp Alanı-Güzeller Zirve-Kamp Alanına Dönüş
05:00 te kamp alanından başlayan yürüyüşümüz yıldızlı ve açık bir havada devam etti. Saat 07:45 de ancak Vali Konağı bölgesine ulaşabilmiştik. Yok denecek seviyedeki rüzgar ve yer yer bel hizasına gelen derin karda düşük tempoda Sıyırmalık vadisi boyunca devam edip, grubun 2 ye ayrılacağı güzeller batı çanağına ulaştık. Burada ben dahil 7 kişi Güçlü ÖZEN liderliğinde Güzeller zirvesi için sola, kalan ekip üyeleri ise Adem GÜL liderliğinde Lahitkaya kış zirve denemesi için saga yönelerek ve birbirimize şans dileyerek ayrıldık. Gölgede kaldığımızdan hava oldukça soğuktu, güneşin yükselmesiyle nihayet ısınmaya başlamıştık ama çanak tahmin ettiğimiz gibi çok bataktı. Yoğun kar nedeniyle tamamen kulvara dönen geçitin yalnızca gölgede kalan bölümünde sert kar vardı, bu nedenle kalan kısımlardan zirveye kadar tabiri caizse 2 ileri 1 geri şeklinde ilerleyebildik. Kulvar bitip te zirveyi gördüğümüz bele ulaştığımızda manzara değişmemiş tam tersine yükselen güneşle birlikte zemin daha da batak hale gelmişti. Özellikle zirvenin 20 metre kadar altındaki kayalık etap ve çevresindeki zemin her basışta ayaklarımızın altından akıp gidiyordu. Nihayet 10 buçuk saatlik mücadelenin sonunda 15.37 de zirveye ulaştık. Geri dönüşün uzunluğu, karın durumu ve Adana tarafından hızla yükselen bulutları görünce çok oyalanmadan kısa bir tebrik ve fotoğraf molasının ardından 15:45 te dönüşe geçtik. Kulvar çıkışında ve iniş esnasında ekipçe ip açma gereği duymayıp dik bölümleri geri geri inmek suretiyle hızla geçtik. Havanın kararmaya başlaması, zeminde en ufak bir sertleşme olmaması ve yorgunlukla birlikte hiç bitmeyecekmiş gibi geçen 5 saatin sonunda söylene söylene aynı rotadan kamp alanına 20:45 civarı ulaştık. Kampta Adem abinin sıcak tarhanalı ilk tebrik ve karşılaması sonrası çadırlarımıza çekilip birşeyler yiyip sıcak sıvı aldıktan sonra istirahate çekildik.







08 Ocak 2023 Pazar / Kamp Alanı-Çukurbağ Köyü-Ankara’ ya Dönüş
Saat 10:00 da kampı toplayıp yaklaşık 35 dakikalık bir yürüyüşle orman girişinde bizi bekleyen araçlarımıza ulaştık. Biz Ankaradan gelen ekip olarak yine Bilal abinin aracıyla önce onun evine gidip orada bıraktığımız eşyalarımızı ve araçlarımızı alarak ekibin geri kalanıyla bir araya gelmek için Ahmet ÜÇER’ in evine geçtik. Burada çay ve sohbet sonrası vedalaşıp, her birlikte bir Aladağlar faaliyet dönüşü klasiği olan Gözde Pide salonunda aldık soluğu. Sonrası malum, ertesi gün işbaşı yapacak olmanın telaşıyla yorgun ama mutlu şekilde hızla yola koyulmaca…
Zirvelerde buluşabilmek dileğiyle, dağlara saygı ve minnetle …
Nesrin ÇAMLIDERELİ