Kaldı Yaz Klasik Ekim 2020 Faaliyet Raporu

Faaliyet : Kaldı Dağı Yaz Klasik Zirve Tırmanışı

Faaliyetin Tarihi : 09-11 Ağustos 2020

Yeri : Niğde

Süresi : 3 Gün

Türü : Alpinizm

Kat Edilen Yol ve Alınan İrtifa :

Kocadölek kampı-Kaldı zirve-Kocadölek kampı yaklaşık 15.21 Km (Maps 3D ile ölçülmüş veridir.)

Kamp Alanından Kaldı Zirve yaklaşık 1715 metre (TDF ye göre Kaldı Zirvesi 3715 metre))

Katılımcılar :

  1. Adem GÜL (Rehber) – İstanbul
  2. Nejdet BOZKURT (Rehber) – Van
  3. Nesrin ÇAMLIDERELİ – Ankara
  4. İbrahim BEDİR – Ankara
  5. Nazlıcan ÜNER – Ankara
  6. Serkan KARADAĞ – İstanbul
  7. Elif DEMİR – İstanbul
  8. Mustafa Kerem TOLLU – İstanbul
  9. Cemal AKGÜL – İstanbul
  10. Elif Merve ERDOĞDU – İstanbul
  11. Emre ULGAY- İstanbul
  12. Esin KUŞLUOĞLU – İstanbul
  13. İrem Asena TAŞKOLU – İstanbul

Kullanılan Kamp Malzemeleri : Çadır

Kullanılan Teknik Malzemeler : 60 metrelik dinamik ip, HMS, kilitli D karabina, kapalı perlon, atc, pursik ipi, emniyet kemeri, kask.

Kullanılan Kişisel Malzemeler : Mat, Uyku Tulumu, Kafa Lambası, Termos, Baton vb.

Yiyecek : Dört öğünlük kişisel kumanya

Rota Bilgisi

Kamp Alanları:

1700 mt-Kocadölek Kamp Alanı

Su kaynağı : Mevsim itibari ile kamp alanında su kaynağı yok, tuvalet var işlevsiz.

Tehlikeler : Şiddetli rüzgar, boşluk hissi, yoğun çarşak zemin, taş düşme riski

Zemin :Toprak, kaya

Zorluk Derecesi :Orta

ROTA

Çukurbağ Köyü- Emli Vadisi Orman Girişi 

Araç ile Çukurbağ köyüne gelinir ve traktör yada kişi sayısına göre pikap ile Emli Vadisi Orman girişine gelinir.

 Emli Vadisi Orman Girişi-Kaocadölek Kamp Alanı 

Kamp yükleri ile yaklaşık 45-50 dakika süren yer yer orman dokusu içeren belirgin patikaya sahip yoldan kamp alanına ulaşılır. Tercihe göre yük hayvanı kiralanabilir.

 Kocadölek Kamp Alanı-Kaldı Zirve

Tırmanış kamp yerinin 200 metre kadar gerisindeki patikadan başlar. Sıyırmalık vadisi ya da Parmakkaya bölgesinden Avcı Beli denilen bölgeye ulaştıktan sonra sola yönelerek Kaldıbaşı bölgesine hareket edilir. Top sahası denilen alan geçildikten sonra Kaldı Zirve rotasına yönelinir.

Hedeflenen Zaman

Zirve ve kampa dönüş için yaklaşık 15 saat

Harcanan Zaman

Çıkış

Kamp alanından zirveye çıkış 9,5 saat

İniş

Zirveden kampa dönüş yaklaşık 8 saat

Faaliyet Programı

1. gün

İstanbuldan 21:00 Ankaraya hareket hareket

2. gün

Ankara’ dan 04:15 Niğde Merkeze hareket

Alışveriş molası sonrası Çukurbağ köyüne hareket.

Traktör ile Emli Vadisi Orman girişine hareket.

Kamp yükü ile kamp alanine yürüyüş

Kamp kurulumu-akşam yemeği-istirahat

3. gün

02:oo itibari ile zirveye hareket

Kampa dönüş ve kampın toplanması

Çukurbağ köyüne dönüş

Araç ile Aksaray-Ankara-İstanbul istikametine hareket.

ULAŞIM BİLGİLERİ

Gidiş

İstanbul-Ankara– Niğde: Midibüs

Çukurbağ Köyü-Emli Orman: Traktör

Dönüş

Emli Orman-Çukurbağa dönüş: Traktör

Niğde-Ankara-İstanbul: Midibüs

AYRINTILAR

Aladağlar Türkiye’nin Alpleri olarak da anılan bir dağ silsilesidir.  Doğa sporları etkinlikleri için Türkiye’nin en zengin bölgesi olan Aladağlar Milli Parkı: Tırmanış rotalarının çeşitliliği, değişik zorlukta yürüyüş rotalarının fazlalığı, değişik zorlukta zirvelerinin bulunması, kaya yapısı, çeşitli aktiviteler için uygunluğu nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır.

Doğal güzelliğiyle herkesi etkileyen Aladağlar Milli Parkı, tüm dünyadan ziyaretçileri bulunan bir bölgedir. Yıllık ortalama ziyaretçi sayısının her geçen sene arttığı bilinen bir gerçektir.

Ziyaretçi çeşitliliği açısından dağcılar en ön sırayı işgal etmektedir. Tırmanış, spor tırmanış, yürüyüş, kampçılık, yaban hayatı fotoğrafçılığı, kuş gözlemi, kelebek koleksiyonculuğu(Lepidoptera),tur kayağı gibi aktiviteler için vazgeçilmez bir bölgedir.

Demirkazık Köyü yakındaki Cimbar vadisi, Pınarbaşı Kanyonu ve Emli Vadisi girişindeki Kazıklı Ali en gözde spor tırmanış alanlarıdır. Aladağlar Milli Parkı içerisinde 3000m üzerinde 30’u aşkın zirve bulunmaktadır. Aladağlar Milli Parkı içerisinde işaretlenmiş patika ve yürüyüş parkurları, bulunmamaktadır.

Aladağlar Milli Parkı’na batıdan giriş için: Demirkazık Köyü, Çukurbağ Köyü, Yelatan Köyü ve Pınarbaşı Köyü kullanılmaktadır. Doğu’dan giriş için: Kayseri-Yahyalı-Ulupınar Köyü kullanılmaktadır. Güney’den giriş için: Adana-Karsantı-Ulupınar Köyü üzerinden giriş yapılabilir. Aladağlar Milli Parkı’na ulaşım için havayolu ve karayolu kullanılabilir.

Niğde Aladağlar bölgesi ile ilk buluşmam 24.11.2019 da Emler Zirvesi ile oldu, sonrasında ise 07.12.2019 da Lahitkaya ya yapmak istediğimiz Zirve denemesi zirveye 30 metre kala hava şartlarının müsaade etmemesiyle yarım kaldı. Bu muhteşem alana 3. gelişim ise yine Ağrı Dağı tırmanışı için rehberliğimizi yapan, aynı zamanda TDF Yüksek İrtifa Takım Sporcusu ve da olan Adem GÜL’ ün kurucularından olduğu Süphan Dağcılık’ ın Kaldı ve Alaca Zirve organizasyonuyla oldu. Öncesinde Eylül ayı sonunda Geyve tırmanış bahçesinde yaptığımız tırmanış ve iniş eğitimini deneyimleyebilmek için de kendimize Aladağların 3. Büyük zirvesi olan Kaldı’yı seçtik.

09 Ekim 2020 – Cuma/ İstanbul-Ankara-Niğde

İstanbul’dan 21:00 da hareket eden ekip arkadaşlarımız İbrahim BEDİR ve beni alabilemk için Ankara’ ya hareket ettiler. İstanbul’da yaşanan yoğun yağış ve trafik nedeniyle 04:15’de ekip arkadaşlarımıza dahil olarak 09:00 civarı Niğde’ye hareket ettik.

10 Ekim 2020-Cumartesi/Niğde Merkezden-Çukurbağ Köyü

Merkezde yaptığımız kahvaltı ve alışveriş molası sonrası Niğde otogardan ekibe dahil olan Alaca Zirve etkinliği katılımcısı olan Özgür Bey’i alarak 10:15 te Çukurbağ köyüne hareket ettik. Burada kendi özel araçları ile gelen diğer katılımcı arkadaşlar ile buluştuk ve 12:20 de kamp yükümüz pikapta biz traktörde bölgenin güzelim elmalarını dişleyip bir yandan da sohbet ederek Emli Vadisi Orman girişine yola çıktık. Daha sonra kamp yüklerimizi sırtlanıp yürüyüş ile 14.20 de Kocadölek kamp alanına ulaştık.

Kamp alanı zemini çadır kurulumuna olanak sağlayan düz bir yapıya sahip olup, su kaynağı mevcut değil. İçinde klozet olan ama su bağlantısı olmadığı için amacına hizmet etmeyen yuvarlak örme taş yapı ile oldukça konforlu sayılabilecek bir kamp alanı. Telefonların çekmemesi ise iletişim açısından büyük sıkıntı.

Saat 15:00 da rehberimiz Adem GÜL’ ün faaliyete ilişkin bilgilendirmesi ve kimlerin hangi faaliyete katılacağı netleştirilen toplantı sonrası hazırladığımız akşam yemeklerini yiyip, çay ve sohbet sonrası zirve için istirahate çekildik

11 Ekim 2020 Pazar / ZİRVE VE  KAMPA DÖNÜŞ, Ankaraya Dönüş

10 Ekim cumartesiyi pazara bağlayan gece saat 01:00 de zirve için uyandık. Son hazırlıklarımızı yapıp Saat 02:00’da 4 rehber ve 19 katılımcıdan oluşan 23 kişilik ekip Alaca ve Kaldı zirvesi için yola koyulduk.

Sıyırmalık Vadisi de dendiğini öğrendiğim ve şeklinden dolayı adını alan heybetli Parmakkaya’nın olduğu bölgedeki patikadan rotaya girdik. Düşük bir tempo eşliğinde ve oldukça yoğun ve akıcı çarşak yapıdaki zeminde epey efor sarfederek 07:25 de Avcı Beline ulaştık.

Burada verdiğimiz kısa mola sonra Alaca ve Kaldı ekibi olarak 2 ye ayrılıp birbirimize şans dileyip yola koyulduk.  Alaca ekibine Seval-Osman Bahar çifti liderlik ederken, Kaldı ekibine Adem Gül ve Nejdet Bozkurt liderlik etmekteydi. Yoğun rüzgar altında Avcı Belinden sola kıvrılarak Kaldı Başı’na ulaşmak adına yola koyulduk.

Yolumuz uzun, rüzgar kuvvetli ve bazı yerlerde de kaya tırmanışı yaptıktan sonra 09:42 civarında top sahası denilen bölgenin başına ulaştık.

Ve başımızı kaldırıp heybetli zirveye tekrar baktık, durmak yok zirve bizi bekler…

Top sahası düzlüğünü geçtikten sonra zirve kulvarına giriş yaptık. Kısa bir tırmanış sonrası Saat 11:00 Zirve önündeki son engellerden olan meşhur kılçığı boşluk hissine rağmen ip açmadan tırmanarak geçtik. Son kısımda ise Nejdet Bozkurt hocamızın kurduğu emniyet noktasına pursik sürerek tırmandık.

Saat 11.45 ve ekipçe zirvedeyiz. Aladağların neredeyse tamamını ve civardaki diğer zirveleri bu noktadan görebiliyoruz. Manzara gerçekten de görülmeye değer, tüm zorluklara ziyadesiyle değdi. Kaldı adının hakkını veren gerçekten de zorlu ve heybetli bir dağ ve zirvesini görmemize izin verdiği için minnetle doldu içimiz.

Zirve kutlamaları, zirve defterine duyguların aktarılması ve fotoğraf çekimlerinden sonra dönüş yolunun uzunluğunu da düşünerek ve planladığımızdan daha uzun süren bir çıkış olduğu için hazırlıklarımızı yaparak inişe geçtik. Boşluk hissinin yoğun olarak hissedildiği zirvenin son çıkış alanı olan bu alanı universal sikke ile oluşturulmuş emniyet noktasından 60 metrelik ikiz dinamik ipler ile indik.  Çıkarken gösterdiğimiz dikkatten daha fazlasını inerken göstermek zorunda olduğumuzun bilinciyle her adımımızı özenle atmaya gayret ettik.

Geldiğimiz güzergahı takip ederek inişimizi sürdürüyoruz ancak Kaldı Zirve rotasının uzunluğunu çıkarken değil de inerken daha da iyi anlıyoruz.

Avcı Beli çanağına girmeden kestirme yaparak yer yer kayarak inmeye müsaade eden çarşak zeminden, yer yer daha da dikkat gerektiren slab yüzeylerden geçerek vadi tabanına inmeyi başarıyoruz. Vadi tabanında patikaya girdikten sonrası artık tabana kuvvet biran evvel kamp alanına ulaşmak için yürümeye devam ediyoruz.

Gün batmadan kampa ulaşan katılımcıların bir kısmı hızla kampın toplanmasına yardım ederek diğer katılımcıların da gelmesiyle hep beraber tıpkı gelirken olduğu gibi önce Emli Orman girişine yürüyüş, sonra traktör ile Çukurbağ Köyüne hareket ve oradan ayrılacak olanlar ile vedalaşıp geldiğimiz araç ile Aksaray da verdiğimiz yemek molası sonra Ankara-İstanbul güzergahına hareket ederek bu güzel faaliyeti sonlandırdık.

Bu güzel faaliyette emeği geçen öncelikle Sevgili Adem Gül ve Nejdet Bozkurt başta olmak üzere, Seval-Osman Bahar çiftine, canlarım ve dağdaşlarım Nazlıcan ve İbrahim olmak üzere tüm katılımcı arkadaşlarıma tek tek teşekkür eder, zirvelerini kutlarım. Zorlu noktalarda dahi fotoğraf çekerek bu anları ölümsüzleştiren ve burada da fotoğraflarının bir kısmını kullandığım Cemal abime de ayrıca teşekkür ederim.

Zirvelerde buluşabilmek dileğiyle, dağlara saygı ve minnetle …

Nesrin ÇAMLIDERELİ

Soru / Önerileriniz / Özel Faaliyet talepleriniz için bize e-mail atabilirsiniz.

%d blogcu bunu beğendi: